Werken met PDF naaipatronen

Werken met PDF naaipatronen

Je hebt een mooi patroon aangeschaft uit de webshop van Naaistudio 6 en wilt natuurlijk meteen aan de slag! Hierbij een handige stap voor stap uitleg hoe je snel en efficient het patroon thuis kunt uitprinten, kan laten uitprinten op A0 of projecteren via een projector.  

PDF naaipatroon printen

Na aankoop van een patroon uit de webshop ontvang je direct twee bestanden;

  • een PDF bestand in A4 ‘ home printing’
  • en een A0 plotter / projector bestand.

Home printing zegt het al, dit bestand kun je zelf uitprinten op je eigen printer thuis. Een A0 bestand kun je laten printen bij een copy shop of deze is te gebruiken voor een projector.

Thuis op A4 printen

Om de PDF bestanden te openen heb je het programma ‘Adobe Acrobat Reader’ nodig. Je kunt deze gratis downloaden op get.adobe.com/reader.

Open je bestanden altijd in Acrobat Reader nadat je ze op je computer hebt opgeslagen. Laat ze niet als voorbeeld openen in de internetbrowser. Bestanden kunnen beschadigd raken en functionaliteit zoals de lagen kunnen verdwijnen.

printen per maat in adobe

Printen per maat

Zodra je het bestand geopend hebt met Adobe Acrobat Reader dan kun je links in het scherm de verschillende lagen aan en uit zetten. Elke laag is een andere maat. Je kunt dus met lagen aan en uit zetten verschillende maten zien.

In dit voorbeeld zie je alle maten met een symbool van een oog ervoor staan, alle maten zijn dus zichtbaar

 

printen per maat twee lagen aan als voorbeeld

In dit voorbeeld zie je het symbool van het oog alleen aangevinkt staan voor de maten XL en XXL hierdoor zul je met printen alleen de maten XL en XXL te zien krijgen.

 

voorbeeld hoe je pdf naaipatronen thuis uitprint

PDF naaipatroon thuis printen

Zorg ervoor dat je het patroon print op “ware grootte of 100%”. Kies bij de afdrukstand voor “automatisch staand/liggend“.

 

met een lineaal het controle vierkantje nameten

Voordat je alle bladzijden uitprint, print je eerst alleen de eerste bladzijde. Op het eerste blad van het patroon staat een testvierkantje van 5 x 5 cm. Meet deze na. Als deze klopt dan kun je gerust de rest uit printen.

 

voorbeeld-patroon-aan-elkaar-plakken

Nadat je de A4-tjes uitgeprint hebt knip of snijd je alle rechterkanten en bovenkanten van de bladzijdes af langs de aangegeven marge lijntjes.

Vervolgens plak je de A4-tjes aan elkaar met plakband door de driehoekjes met dezelfde cijfers aan elkaar te plakken. 

 

A0 plotter bestand of projector

Je ontvangt het patroon niet alleen op A4 formaat maar ook in een A0 formaat. Een A0 bestand kun je laten printen bij een copy shop of deze is te gebruiken voor een projector.

 

A0 patroon op een houten tafel PDF naaipatronen printen

Een A0 bestand laten afdrukken

Hieronder geef ik een aantal website’s suggesties waar je een PDF patroon kunt laten afdrukken en naar jouw huis laten sturen.

 

Ook leuk om te lezen:

Kleine rolzoom maken

Kleine rolzoom maken

Kleine rolzoom maken In patronen van jurken, rokken en bloesjes zie je vaak aan het einde van de werkbeschrijving de stap: '' maak nu een rolzoom'' en verder niks. In deze blog ga ik je het geheim vertellen van de perfecte rolzoom in dunne niet rekbare stoffen. Het is...

Comments

1 Reactie

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *