Samantha Heemskerk

Gediplomeerd coupeuse, lerares en pattern designer bij Naaistudio 6

”Ik geef al sinds 2012 met veel plezier naailes aan beginners en gevorderen.”

Samantha Heemskerk

Voorstellen

Leuk dat je een kijkje achter de schermen neemt! 

Mijn naam is Samantha Heemskerk. Ik ben geboren in 1984 en ben erg blij met mijn lieve man, twee dochters en een kat.

Sinds ik als 16-jarige puber, met de naaimachine tussen mijn knieën, op de scooter naar naailes ging, heeft naaien een centrale rol in mijn leven gespeeld..

Ik rondde de Middelbare Technische School Bouwkunde af, waarna ik een baan kreeg als binnenhuisarchitecte en styliste bij een groot woninginrichting bureau in Haarlem. 

Tijdens deze baan behaalde ik in eigen tijd mijn diploma’s Coupeuse, Costumière en HBO Artemis aan het Amsterdam Fashion Instituut. 

Toen kwam een droomhuis op ons pad: een huis met een extra ruimte voor een naaistudio! Ik werd fulltime ZZP’er en kon mijn droombaan verwezenlijken. Een naaistudio aan huis waar ik naailessen geef, kleding naai voor een operagezelschap en op zaterdagavond geef ik mijzelf een avondje vrij om kleding te naaien voor onze dochters en mijzelf.  

Vanaf mijn 16e heb ik ervaring opgedaan met het naaien van kleding, tassen, jassen, babykleertjes, kostuums, trouwjurken en wat er nog meer op mijn pad kwam. Meerdere tornmesjes versleten en diverse naai- en lockmachines leren beheersen. 

Zelf vind ik dat ik de leukste baan ooit heb, en deel ik graag mijn kennis met jullie. Zowel in de blogs, nieuwsbrieven en mijn patronen webshop.  

Naaistudio 6

De studio is een grote ruimte van 6,5 x 4 meter op de eerste verdieping van ons huis.

Er staat een grote op maat gemaakte tafel in het midden met ruime en professionele werkplekken. In de hoek is een grote kniptafel aanwezig waar je staand je stoffen kunt knippen.

Met uitzicht over het water van de Vivaldisingel, is het een rustige en inspirerende ruimte voor de naailessen.

overzicht naaistudio 6

Erkenning

Ik werk samen met het patronen blad Knipmode
En ben één van de officiële Knipmode professionals naaischolen.

Blijven ontwikkelen

De behoefte om zelf kleding te maken, te recyclen en creatief bezig zijn neemt alsmaar toe. Ook de digitale ontwikkelingen hierbij staan niet stil. Online patronen tekenen deed ik al vanaf 2008 met het programma Autocad. Dit is een programma waarmee complete bouwwerken worden getekend, maar het is ook geschikt voor het tekenen van naaipatronen. Maar ja, eenmaal getekend kun je deze patronen alleen uitprinten met een A0 plotter, en die heeft niet iedereen standaard in huis.

In de coronaperiode ben ik gaan samenwerken met Chantal Hogenes van leukenaaipatronen. Zij is zeer ervaren op het gebied van digitale innovatie en naait ook graag haar eigen garderobe. Zij kwam met het fantastische programma CLo3D. 

Het is echt next level wat je met Clo3D  kunt doen. Naast patronen tekenen kan ik de stof daadwerkelijk op een avatar bekijken en dus zien of er knelpunten zijn en hoe het ontwerp eruit ziet als de avatar loopt.

Geen simpel programma, maar we gaan ervoor! We hebben diverse cursussen gevolgd en volgen deze nog steeds. Om zo zeer nauwkeurige patronen te maken en uit te tekenen.

Na het tekenen in Clo3D wordt elk patroon door mijzelf èn door ruim 30 mensen met verschillende naainiveaus getest. Dit resulteert in een goed uitgewerkte pasvorm. 

Vervolgens wordt het patroon aangepast, uitgetekend, voorzien van een handleiding en van een gedetailleerde foto-voor-foto werkbeschrijving. 

Ook geef ik extra tips en tricks, om jouw project een professionele uitstraling te geven.

 De patronen worden Nederlands- en Engelstalig te koop aangeboden op mijn webshop. en op Etsy.

Een aangekocht patroon is op een thuisprinter uit te printen. Een uitleg over dit printen wordt uiteraard bij het patroon meegeleverd.

Aandacht voor het milieu vind ik belangrijk. Het patroon wordt in verschillende maten aangeleverd en is dus meerdere malen te gebruiken. Maar het is ook mogelijk om bij het printen de niet benodigde maten uit te vinken. Dat scheelt inkt.

Je kunt ook de patronen openen als A0 bestand en deze met een projector op de stof projecteren. Dat scheelt weer papier.

Waar komt de naam Naaistudio 6 vandaan?

Het eerste deel van de naam ‘Naaistudio’ duidt aan dat het daadwerkelijk een studio aan huis is waar naailessen worden gegeven. En het cijfer 6 is een ode aan ons eerste appartement met huisnummer 6, waar het plan ontstond om mijn naaistudio op te zetten.

Opleiding

MTS bouwkunde
september 2000 tot juni 2004

Door deze afgeronde technische opleiding heb ik mijn ruimtelijk inzicht optimaal ontwikkeld en dit gebruik ik tot de dag van vandaag in het patroon tekenen en technische werkbeschrijvingen lezen.

Movak Coupeuse
september 2003 tot juni 2005

Bij de gerenommeerde Nederlande Movak (mode vak school) heb ik eerst mijn costumière en vervolgens mijn coupeuse diploma gehaald. Hier heb ik de rundschau patroon teken technieken geleerd.

HBO Artemis Academie
september 2006 tot juni 2008

Bij deze school heb ik zowel de artistieke- als de ‘harde’ zakelijke kant leren kennen van de modebusiness en heb ik veel over stoffen en materialen geleerd. Hierdoor kan ik mijn cursisten inspiratie geven over kleur combinaties en de vele soorten stof.

Pattern designer Clo3d
december 2021 tot heden

Clo3D software is de marktleider voor het vertalen van kleding naar 3D in de modewereld. Clo3D is speciaal gemaakt om kleding in 3D te maken op basis van patroondelen. Precies zo als je kleding in het echt in elkaar zou naaien.