Gratis patroon knuffelbare kerstboom

De knuffelbare kerstboom

Met dit gratis patroon kan je lekker creatief te werk gaan om jouw persoonlijke knuffelbare kerstboom te maken. Dit patroon is getekend met het idee om jouw restjes stof een tweede leven te geven.

Voor de buiten stof zou ik adviseren om een niet rekbare stof te gebruiken, zodat de vorm van de kerstboom in tact blijft. Anders lijkt jouw boom na het vullen meer op een kerstbal met stekels dan op een kerstboom. Voor dit voorbeeld is een velours stofje gebruikt. Voor het vullen van de kerstboom zijn alle soorten restjes stof geschikt.

Het patroon is geschikt voor beginners.   

Benodigdheden

– Niet rekbare stof van 100 cm breed en 50 cm hoog voor de buitenkant van de kerstboom.
– Naaimachine garen
– Voor de vulling; restjes stof of fiberfill vulling.
– lintje of touwtje 15 cm lang.

 

voorbeeld hoe je pdf naaipatronen thuis uitprint

printen

Na ‘aankoop’ van dit gratis patroon uit de webshop ontvang je direct twee bestanden;

  • Een PDF bestand in A4 ‘ home printing’
  • Werkbeschrijving knuffelbare kerstboom.

Zorg ervoor dat je het patroon print op “ware grootte of 100%”. Kies bij de afdrukstand voor “automatisch staand/liggend“ is.

Om de PDF bestanden te openen heb je het programma ‘Adobe Acrobat Reader’ nodig. Je kunt deze gratis downloaden op get.adobe.com/reader.

Open je bestanden altijd in Acrobat Reader nadat je ze op je computer hebt opgeslagen. Laat ze niet als voorbeeld openen in de internetbrowser. Bestanden kunnen beschadigd raken en functionaliteit zoals de lagen kunnen verdwijnen.

controlevakje 5x5 xm voor het uitprinten van een bestand

Voordat je alle bladzijden uitprint, print je eerst alleen de eerste bladzijde. Op het eerste blad van het patroon staat een testvierkantje van 5 x 5 cm. Meet deze na. Als deze klopt dan kun je gerust de rest uit printen.

Nadat je de A4-tjes uitgeprint hebt knip of snijd je alle rechterkanten en bovenkanten van de bladzijdes af langs de aangegeven marge lijntjes.

Vervolgens plak je de A4-tjes aan elkaar met plakband door de driehoekjes met dezelfde cijfers aan elkaar te plakken. Wil je meer informatie over het werken met PDF naaipatronen? Kijk dan even op de blog: ‘werken met PDF naaipatronen’

 

Het patroon bestaat uit drie A-4 blaadjes

print voorbeeld drie a-viertjes aan naast elkaar
schematische overzicht van de knuffelbare kerstboom met afmetingen

Tips voordat je begint

Voorwassen: Was en droog je stof op dezelfde temperatuur als waarop je je voltooide project gaat wassen. Nieuwe stoffen hebben de neiging om te krimpen bij het wassen en dat kan de maat en vorm van je afgewerkte project veranderen.

Naaien met niet rekbare stoffen Voor dit patroon gebruik je een niet rekbare stof zoals een katoen, velours, rib of canvas. Je naait alle naden met een rechte steek op jouw naaimachine. Probeer altijd even op een reststofje of jouw steek het gewenste resultaat geeft. Gebruik een naald geschikt voor jouw gekozen stof zoals een universele naald 70/80/90 de dikte van jouw naald is afhankelijk van de stofdikte.

Tip: wil je meer informatie over welke naalden je voor welke stof kunt gebruiken kijk dan ook eens op de blog “Alles over naaimachine naalden”.

 

Beginner?

Goede kant stof: De kant van de stof die zichtbaar is als het kledingstuk klaar is. Let op met geprinte stoffen dat bij het knippen de print in dezelfde richting loopt.

Verkeerde kant stof: De stof die aan de binnenkant van het project komt en niet zichtbaar is wanneer het project klaar is.

Naadwaarde/naadtoeslag: De extra stof die nodig is om het project aan elkaar te naaien. In dit patroon is een naadwaarde van 1 cm reeds inbegrepen.

 

Werkbeschrijving

De naadwaarde van 1 cm is in het patroon inbegrepen. Heb je een stofje dat erg rafelt? knip dan meer naadwaarde aan.

Gebruik voor het naaien een rechte steek. Maar maak de steeklengte kleiner dan de standaard instelling van jouw naaimachine. Ik gebruik een steeklengte van 1.5 ipv. de standaard 2.5. Dit betekent dat de steekjes dichter bij elkaar komen.

Hierdoor kan je na het naaien de naden heel dicht langs het stiksel weg knippen zonder dat de stof door de naad heen rafelt. Ook met het vullen geeft deze steek meer stevigheid in het puntje van de kerstboom takken en de hoeken van de stam.

 

stoflegging van het papieren patroon op de velours stof voor het patroon van de knuffelbare kerstboom

Stap 1

Vouw de stof in de lengte dubbel zodat er twee stofvouwen ontstaan. Leg het patroon tegen de stofvouw aan en Knip het patroon twee keer langs beide stofvouwen uit.

 

knipvoorbeeld vaan de twee kerstbomen van patroon 2021

Stap 2

Vouw de stof open, je hebt nu twee hele kerstbomen.

 

plaatsing van het label en het lusje op de groene stof voor het patroon van de kerstboom

Stap 3

Leg de goede kanten van de stof op elkaar. Speld het lintje met de uiteinde tegen de bovenranden van de kerstboom aan de goede kant van de stof. Het lintje wijst naar binnen.

Indien je een label wilt ververwerken in jouw project dan plaats je deze met de goede kant van het label op de goede kant van de kersboom (naar binnen wijzend). Zet de rand van het lintje en het label vast met een rijgdraad.

 

inknippen van de naadwaardes van de reeds genaaide knuffelbare kerstboom

Stap 4

Leg de kerstbomen met de goede kanten op elkaar. Markeer met een speldje waar de 10 cm opening moet komen. Naai de buitenranden met een naad van 1 cm op elkaar.

let op! Laat een opening van 10 cm om straks de boom te kunnen keren en vullen.

Knip de puntjes van de takken, de top van de boom en de hoekjes van de stam tot 2 mm langs de stikrand goed weg. Geef om de 2 cm een knipje tot 2 mm voor de naadwaarde in alle rondingen van de takken. Knip de oksels van de takken in tot 2 mm voor het stiksel.

 

vullen van de knuffelbare kerstboom met restjes stof

Stap 5

Keer de stof door de opengelaten 10 cm naar de goede kant.

Duw de puntjes van de kerstboom goed naar buiten met bijvoorbeeld de achterkant van een potlood.

Vul de kerstboom met restjes stof of fiberfill.

 

naald en draad voor de handsteek pikeersteek

Stap 6

Naai de opening met de hand dicht met een blinde steek genoemd; de pikeersteek*

Pikeer steek: Dit is een handsteek die nauwelijks te zien is. Je gebruikt naaimachinegaren in je naald. Je begint met drie knoopjes en naait van rechts naar links. Je naait in de rand van de naadwaarde steken van ongeveer 0,5 cm na elke steek ga je steeds recht over naar de andere kant voor het mooiste restultaat. De steken zijn aan de goede kant niet zichtbaar. Je eindigt ook weer met drie knoopjes.

Zie ook uitleg van de pikeersteek op dit youtube fimpje. 

 

meisje houd de knuffelbare zelf gemaakte kerstboom vast

Klaar!

Ik vind het erg leuk om te zien wat je gemaakt hebt. Zou je de volgende # willen gebruiken bij het delen van jouw kerstboom? #pattern6021 #naaistudio6

 

 

label met de hashtag voor het delen van het patroon #naaistudio6 #pattern6021

Ook leuk om te lezen:

Comments

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *