Mondkapje naaien met het best geteste patroon

mondmasker-man
mondkapje kinderen

Zelf een mondkapje naaien. Je ziet veel blogs en patronen van zelf mondkapjes naaien. Ik liep al even rond met het idee om me er in te verdiepen.

Ik wilde sowieso een mondkapje waar je een filter in kunt schuiven. Ik lees verschillende adviezen van keukenpapier tot FFP2 & FFP3 filters. FFP1 word sowieso afgeraden. Dus je zou voor een FFP2 filter kunnen gaan, dit geeft echter minimale bescherming tegen het Corona virus (slechts 94%). Beter is het om te gaan voor een FFP3 filter, aangezien dit filter 99% efficiëntie bied mits het kapje goed is aangesloten (maximaal 2% zijkant lekkage). Maar aangezien ik hier geen expert in ben laat ik dat aan jou zelf over.

Wat ik vooral ook belangrijk vind is dat het mondkapje goed in elkaar zit en dat het netjes aansluit. Na meerder patronen te hebben uitgeprobeerd, kwam ik er achter dat sommige patronen omslachtig, te klein of gewoonweg niet mooi zijn. Zo heb ik o.a. een sample gemaakt waarbij het mondkapje gelijk omhoog van m’n kin schoot bij een kleine gaap (het was al laat ; ), ook vond ik dat de andere gemaakte mondkapjes niet mooi aansloten en aangezien dit belangrijk is heb ik wat aanpassingen gemaakt.

Uiteindelijk heb ik mijn eigen patronen getekend dat voor een vrouw, man en kind die mooi aansluit, makkelijk te maken is en waar een filter in geschoven kan worden. Uiteraard is (gelukkig) niet elk gezicht hetzelfde dus wellicht is het verstandig om eerst een proefje te maken van simpele stof om te kijken of het patroon goed aansluit bij de persoon.

Je kunt hem downloaden in de webshop.

patroon-mondkapje

patroon printen

Let goed op met printen dat je de printer instellingen op 100% zet anders is het patroon niet in de juiste verhouding. Dat zou zonde van je werk zijn dus 🙂 Je kunt het controle vakje nameten voordat je het patroon uitkipt. 

Het patroon is exclusief naden. 

Stof knippen

Kies twee stofjes die je kunt wassen op 90 graden. Ik kies hier voor een zwarte 100% katoenen printstof en een witte 95% katoen 5% elastaan stofje. Beide stoffen heb ik al voorgewassen zodat ze niet meer krimpen.

Knip het patroontje 4x uit de stof.
2x uit de zwarte & 2x uit de witte.

Rondingen naaien

Je legt de goede kanten van de zwarte en witte stofjes op elkaar en stikt de ronde naad op 1,5 cm afstand.

 

Hulpstiksel naaien

Eerst strijk je van de de eerder genaaide ronding de naad open. Daarna naai je een hulpstiksel in beide stofjes, je naait dus niks aan elkaar. Je naait de enkele stofjes op de bovenronding met een hulpstiksel op 7 mm uit de rand.

 

rolzoom-maken

Rolzoom stikken

Vervolgens strijk je de stof één keer 7 mm om naar de verkeerde kant om je hulpstiksel heen. Daarna strijk je de stof nog een keertje 7 mm om (je ziet dan geen onafgewerkte naden meer) en naait het rolzoompje smal op de kant door. 

 

rolzoom-maken

Onderrand stikken

Je legt de twee goede kant van de witte en zwarte delen op elkaar en stikt de onderrand op elkaar. Op 1,5 cm afstand. 

 

plat-stikken

Onderrand plat stikken

Je legt de twee delen open en schuift alle naden onder het witte stofje. Dit stik je vervolgens aan de goede kant op 3 mm afstand van de rand door. Je naait dus door 3 lagen stof ; de witte laag met daaronder de naad van de witte stof en de zwarte stof.

 

elastiek-doorvoer

Rolzoom, zijkant en elastiek

Als laatste vouw je de twee stofjes op elkaar. Er zijn nu geen naden meer zichtbaar aan de buiten of binnenkant. Je geeft een stiksel in de naad bovenop de neus. door beide lagen stof heen. Je vouwt en strijkt de zijkanten (waar we 2 cm naad waarde aan hebben gehouden) twee keer 1 cm om en stikt deze smal op de kant door. Hierdoor onstaat er een tunnel waar het elastiek doorheen kan

 

elastiek-doorvoer

Elastiek doorvoer

Ik adviseer je rond elastiek 3 mm gerbruiken, dit is wat zachter achter je oren, ikzelf draag het elastiek achterop mijn hoofd en achter mijn nek, zie de eerste foto. Maar het kan ook achter de oren gedragen worden, zie de foto van het mannen model. Je kunt het elastiek doorvoeren door een kleine veiligheidsspeld aan het uiteinde van het elastiek te bevestigen en hiedoor door te tunnel heen te halen.

 

Ook leuk om te lezen:

Comments

30 Reacties

 1. Marieke

  Super bedankt voor het alvast uitzoeken (hoef ik dat niet meer te doen) en de goede uitleg. Ik ga aan de slag!

  Antwoord
  • Lonneke

   Wat een duidelijk patroon ,nu nog een goede naaimachine aanschaffen!

   Antwoord
 2. Djoan

  Mooi ontwerp!
  Bij mij is het lastig, die elastiekjes achter mijn oren, ivm gehoorapp.
  Moet nog even nadenken over hoe ik de iets langere elastiekjes makkelijk aan elkaar kan bevestigen/klikken achter op mijn hoofd….

  Antwoord
   • Made by Madbo

    Djoan, is een stuk keperband een optie?! Ik maak ze daarmee ipv elastiek. Je hebt dan een strik op je achterhoofd zeg maar.
    Succes met de beste oplossing voor gehoorapparaat

    Antwoord
  • Carine

   Als je de elastiekjes iets langer maakt, kun je ze met een klein haarclipje (zo’n klemmetje met tandjes) achter op je hoofd bij elkaar brengen. Ik heb ook een hoorapparaat en bij mij werkt dit prima.

   Antwoord
  • Aly

   Ik doe het met elastiek van 1cm breed boven over mn hoofd.Werkt perfect en sluot goed aan.

   Antwoord
  • Tilly

   Je kan dan langer elastiek nemen. 1,5 meter. Je steekt dan het elastiek eerst aan de bovenkant door de tunnel en dan aan de andere kant via de onderkant er weer door. Dan heb je onder een lus die je dan om je nek kan doen. De 2 losse einden aan de bovenkant bint je dan vast boven op je hoofd.

   Antwoord
  • Mariejanne

   Elastieken langer maken, zodat ze achter het hoofd langs gaan.

   Antwoord
  • Marijke

   Ipv twee elastieken een hele lange elastiek door beide rolzoom halen 😉 dan kun je de elastieken achter je hoofd langs dragen ipv je oren

   Antwoord
  • Mo Huisman

   je kunt een lapje los doen met 2 knoopjes waar je ze aan bevestigt, of gewoon de elastieken door laten lopen achter om het hoofd,

   Antwoord
  • anita

   Dan kan je bandjes nemen en hoog op je achterhoofd en bijna in je nek vastknopen. Deze zitten ook aan de maskers die we op de OK gebruiken.

   Antwoord
 3. Djoan

  P.S. Ik heb nog eens goed gekeken, maar het elastiek zit ook onder de kin en de uiteinden knoop je achterop je hoofd vast, zo te zien. Klopt dat?

  Antwoord
  • Samantha Heemskerk

   Beste Joan, Bedankt voor je reactie op de blog. Dat heb je goed gezien, het elastiekje kan je of kleiner maken en alleen achter je oren bevestigen of de variant kiezen door het elastiek in te rijgen als het voorbeeld plaatje, wat in jou geval denk ik beter is. Dan gaat het elastiek langs de zijkant achter je hoofd langs en vervolgens het bovenste elastiekje ook achter je hoofd aan de bovenkant.

   Antwoord
 4. Jeanette

  Goed initiatief! Is het ook mogelijk om mondkapjes bij jou te bestellen?
  Ik las iets over stofzuigerzakken die je als filter kunt gebruiken. Of bedoel je de filters van stofzuigers?

  Antwoord
  • Samantha Heemskerk

   Beste Jeanette, Bedankt voor je compliment. Ja, ik kan ze ook op bestelling maken. De kosten hiervoor zijn € 17,50 p.s. € 20,- inc. verzenden. Ik kan Echter alleen de kapjes maken met filter houder. De filter zelf is niet meegeleverd. Ik lees inderdaad verschillende adviezen over wel of geen filter. En mocht je wel een filter willen gebruiken dan lees ik veel dat keukenpapier wordt aangeraden schijnt voor 90% zo effectief als een filter. Of inderdaad stofzuigerzakken. Maar ik ben geen expert dus bindt me er niet op vast 🙂

   Antwoord
 5. Eva Durenkamp

  Jullie hebben het over filters in een mondkapje.Van mijn huisarts kreeg ik als antwoord: gebruik zakdoekjes als filter.Deze zijn niet voor niets uitgevonden om in te snuiten.

  Antwoord
 6. romanie

  kan je de maten er niet bij zetten aub voor mensen die niet kunnen printen , dan kunnen die het patroon tekenen

  Antwoord
 7. Nellisa

  Het zal wel aan mij liggen, maar waar gaat het filter erin???
  Ik vind het masker erg praktisch vergeleken met alle anderen op internet, vooral elastiek onder kin lijkt me veel beter aansluiten op huid.
  Maar dat filter kan ik even niet plaatsen ?

  Antwoord
  • Samantha Heemskerk

   Het mondkapje besteed uit twee delen stof een voering ( witte stof) en een buiten stof ( zwarte stof) deze komen samen door de goede kanten op elkaar te naaien aan de zijkanten en te keren, zoals op de foto’s wordt uitgelegd en vervolgens naai je alleen op de plek waar je neus komt een stukje van de binnen stof en buiten stof op elkaar. Waardoor het kapje dus links en rechts van je neus ‘ open’ is. En hier schuif je het filter in.

   Antwoord
  • Eva

   Bovenaan is het open als het goed is daar kun je dan keukenpapier in doen.

   Antwoord
 8. Wendy

  Goed patroon!! Dank je wel

  Antwoord
  • Esther

   Bedankt voor het uitdenken van een goed patroon, ik ga ze snel maken.

   Antwoord
 9. Bep

  Ik heb de zijkanten even op elkaar gelockt, dan hoef je de naad maar 1x om te vouwen zodat hij minder dik is.

  Antwoord
 10. Annie

  Annie

  wat een goed initiatief en lekker makkelijk om te maken.

  Antwoord
 11. marjan.van.neure@gmail.com

  Een langwerpig lapje naaien of haken van 8 a 10 cm lang en 3 a 4 cm hoog. Knoopje zetten op beide korte kanten. Leg lapje in je nek en haak de elastieken van mondkapje aan de knoopjes!

  Antwoord
 12. Esther

  Dank voor de patronen!
  Ik ga ze straks uitproberen, heb al 5 verschillende patronen genaaid en uitgeprobeerd, ze zitten wek okee, maar ben nu wel benieuwd of jouw patroon beter is! (Ik denk het wel, de vorm ziet er fantastisch uit!)

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *