mondmasker-man
mondkapje kinderen

Zelf een mondkapje naaien. Je ziet veel blogs en patronen van zelf mondkapjes naaien. Ik liep al even rond met het idee om me er in te verdiepen.

Ik wilde sowieso een mondkapje waar je een filter in kunt schuiven. Ik lees verschillende adviezen van keukenpapier tot FFP2 & FFP3 filters. FFP1 word sowieso afgeraden. Dus je zou voor een FFP2 filter kunnen gaan, dit geeft echter minimale bescherming tegen het Corona virus (slechts 94%). Beter is het om te gaan voor een FFP3 filter, aangezien dit filter 99% efficiëntie bied mits het kapje goed is aangesloten (maximaal 2% zijkant lekkage). Maar aangezien ik hier geen expert in ben laat ik dat aan jou zelf over.

Wat ik vooral ook belangrijk vind is dat het mondkapje goed in elkaar zit en dat het netjes aansluit. Na meerder patronen te hebben uitgeprobeerd, kwam ik er achter dat sommige patronen omslachtig, te klein of gewoonweg niet mooi zijn. Zo heb ik o.a. een sample gemaakt waarbij het mondkapje gelijk omhoog van m’n kin schoot bij een kleine gaap (het was al laat ; ), ook vond ik dat de andere gemaakte mondkapjes niet mooi aansloten en aangezien dit belangrijk is heb ik wat aanpassingen gemaakt.

Uiteindelijk heb ik mijn eigen patronen getekend dat voor een vrouw, man en kind die mooi aansluit, makkelijk te maken is en waar een filter in geschoven kan worden. Uiteraard is (gelukkig) niet elk gezicht hetzelfde dus wellicht is het verstandig om eerst een proefje te maken van simpele stof om te kijken of het patroon goed aansluit bij de persoon.

Je kunt hem downloaden in de webshop.

patroon-mondkapje

patroon printen

Let goed op met printen dat je de printer instellingen op 100% zet anders is het patroon niet in de juiste verhouding. Dat zou zonde van je werk zijn dus 🙂 Je kunt het controle vakje nameten voordat je het patroon uitkipt. 

Het patroon is exclusief naden. 

Stof knippen

Kies twee stofjes die je kunt wassen op 90 graden. Ik kies hier voor een zwarte 100% katoenen printstof en een witte 95% katoen 5% elastaan stofje. Beide stoffen heb ik al voorgewassen zodat ze niet meer krimpen.

Knip het patroontje 4x uit de stof.
2x uit de zwarte & 2x uit de witte.

Rondingen naaien

Je legt de goede kanten van de zwarte en witte stofjes op elkaar en stikt de ronde naad op 1,5 cm afstand.

 

Hulpstiksel naaien

Eerst strijk je van de de eerder genaaide ronding de naad open. Daarna naai je een hulpstiksel in beide stofjes, je naait dus niks aan elkaar. Je naait de enkele stofjes op de bovenronding met een hulpstiksel op 7 mm uit de rand.

 

rolzoom-maken

Rolzoom stikken

Vervolgens strijk je de stof één keer 7 mm om naar de verkeerde kant om je hulpstiksel heen. Daarna strijk je de stof nog een keertje 7 mm om (je ziet dan geen onafgewerkte naden meer) en naait het rolzoompje smal op de kant door. 

 

rolzoom-maken

Onderrand stikken

Je legt de twee goede kant van de witte en zwarte delen op elkaar en stikt de onderrand op elkaar. Op 1,5 cm afstand. 

 

plat-stikken

Onderrand plat stikken

Je legt de twee delen open en schuift alle naden onder het witte stofje. Dit stik je vervolgens aan de goede kant op 3 mm afstand van de rand door. Je naait dus door 3 lagen stof ; de witte laag met daaronder de naad van de witte stof en de zwarte stof.

 

elastiek-doorvoer

Rolzoom, zijkant en elastiek

Als laatste vouw je de twee stofjes op elkaar. Er zijn nu geen naden meer zichtbaar aan de buiten of binnenkant. Je geeft een stiksel in de naad bovenop de neus. door beide lagen stof heen. Je vouwt en strijkt de zijkanten (waar we 2 cm naad waarde aan hebben gehouden) twee keer 1 cm om en stikt deze smal op de kant door. Hierdoor onstaat er een tunnel waar het elastiek doorheen kan

 

elastiek-doorvoer

Elastiek doorvoer

Ik adviseer je rond elastiek 3 mm gerbruiken, dit is wat zachter achter je oren, ikzelf draag het elastiek achterop mijn hoofd en achter mijn nek, zie de eerste foto. Maar het kan ook achter de oren gedragen worden, zie de foto van het mannen model. Je kunt het elastiek doorvoeren door een kleine veiligheidsspeld aan het uiteinde van het elastiek te bevestigen en hiedoor door te tunnel heen te halen.